• slideshow_gyv_1.jpg
  • slideshow_gyv_2.jpg

2023. októberében, immáron második alkalommal vettünk részt a Nagyszakácsiban megrendezésre kerülő főzőversenyen a Mandulafa Gyermekotthon 3-as számú csoportjának gondozottjaival.

Főételnek csirke brassóit készítettünk, desszertnek pedig gesztenyekockát. Az ételek elkészítésében a gyerekek nagy örömmel vettek részt, és nagyon ügyesen forgatták a fakanalat. Az esemény nemcsak a főzőversenyről szólt, hanem számos különböző programot is kínált a résztvevőknek, mint például ügyességi feladatok, és népi játékok, állatsimogató, zenés és néptánc előadások. 
Az egész napos rendezvény igazi közösségi élmény volt, ahol a helyiek és az ide látogatók egyaránt jól érezhették magukat.
A főzőversenyen idén ezüst minősítést értünk el, és már most tervezzük, hogy jövőre is megmérettetjük magunkat!
Az elkészített ételek receptjei:
Tárcsás csirke brassói
Hozzávalók:
8-10 db csirke felsőcomb (kicsontozva, lebőrözve), 1,2 kg burgonya, 3 fej hagyma, kápia paprika és zöldpaprika, 1 fej fokhagyma, só, bors, sültcsirke-fűszerkeverék, erőspaprika-krém
Elkészítés:
1. Először is a nagy wokomban, megsütöm a krumpli kockákat, bőséges, forró, 150 fokos olajban, majd sózom, és egy papírtörlővel bélelt tálban félreteszem.
2. A tárcsát felforrósítom, olajat öntök rá, és rádobom a felkockázott húsokat. Állandó kevergetés mellet, addig pirítom, míg színt nem kap mindenhol.
3. Hozzáadom a hagymát, fokhagymaszeleteket, és a paprikát. Sózom, borsozom, és tovább
pirítom, miközben folyton kevergetem,
4. Aláöntök egy kevés vizet vagy alaplét, fél evőkanálnyi Erős Pistát keverek hozzá (elhagyható), és tovább sütöm, míg az egész a „zsírjára sül”, és a hús teljesen elkészül.
5. Fokhagyma-nyomóval rányomom a maradék fokhagymát, hozzákeverem a sült krumplit, és addig sütöm, míg átmelegedik.
6. Ha kell, még sózom, borsozom, azután rögtön tálalom.
Gesztenyekocka
Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 10 dkg margarin, 6 evőkanál finomliszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor
 A krémhez: 1 csomag (49 g) főznivaló vanília ízű pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2 evőkanál rumaroma
A tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evőkanál kristálycukor,2 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
2. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm nagyságban
rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük.
3. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesen a tésztára kenjük.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

Résztvevőkről kép.

Készülő ételről fotó.

Ételfotó.

Csoportkép.

Csoportkép.

Weboldalunkon sütiket használunk

A bmgyk-n kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges és munkamenet támogató, az egyes felhasználói munkamenetek azonosítására szolgáló sütiket (cookies) használunk. A Hatóság oldalán alkalmazott funkcionális sütikről bővebb tájékoztatás a Tájékoztatás a sütikről gomb megnyomásával érhető el.